Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_query() in /opt/bitnami/apache2/htdocs/basic/basic/servicios/mbasic_gate.php:59 Stack trace: #0 {main} thrown in /opt/bitnami/apache2/htdocs/basic/basic/servicios/mbasic_gate.php on line 59

Prensa

(Amb motiu de les festes de Lluc LA DIADA 2011, obrim una sèrie sobre aquest tema El Salt de la Bella Dona) El Diumenge, 4 de Setembre, hem inaugurat l'exposició de l'artista Francisca Llabrés: “NO A LA VIOLÈNCIA”. | 1315087200

(Amb motiu de les festes de Lluc LA DIADA 2011, ob

(Amb motiu de les festes de Lluc LA DIADA 2011, obrim una sèrie sobre aquest tema El Salt de la Bella Dona)

El Diumenge, 4 de Setembre, hem inaugurat l'exposició de l'artista Francisca Llabrés: “NO A LA VIOLÈNCIA”.

L'artista d'Establiments ha tengut l'encert d'unir la violència contra les dones i la devoció a Nostra Dona de Lluc, que –com canta l'escolania- és esperança de les dones “quan han mals marits” i de les maltractades per gelosia o fals testimoni.

De l'ànima d'una pedra de les nostres muntanyes, n'ha tret una escultura a la Bella Dona: “Primera víctima de la violència de gènere coneguda a Mallorca i tradicionalment protegida per Nostra Dona de Lluc”.

Recollim les intervencions de l'artista, que ha volgut regalar aquesta obra al Santuari, i també la de la teòloga feminista Rosa Cursach en nom del moviment Creients i Feministes.

Paraules de Francisca Llabrés: “Des que era molt petita em va inquietar la història de la Bella Dona, la me contava el meu pare quan pujàvem a Lluc. La primera història que vaig conèixer d'una dona maltractada. Desgraciadament, avui dia sembla que s'ha accentuat la violència de gènere. Sempre he pensat que els artistes teníem l'obligació de deixar constància de l'època que ens ha tocat viure i denunciar les injustícies de la manera que sabem fer-ho, a través de l'art.

Fent una visita pel Jardí Botànic, amb el germà Macià, em cridà l'atenció una pedra molt estilosa, que després em dugueren al meu taller, i que vaig treballar amb molt de respecte i amb una intervenció minimalista.

Amb la Bella Dona he recuperat la llegenda local i propera, com a compromís amb totes les dones que d'una manera o una altra senten la violència en lo més profund del seu cos i dela seva ànima. El nom d'aquesta exposició “No a la violència” és una feina d'anys i d'experiències viscudes. Desitjaria que compartíssiu els sentiments que jo hi he posat”.

Paraules de Rosa Cursach, en nom del grup Creients i Feministes: “Vull agrair la invitació a fer-nos presents a la inauguració, però sobretot a Francisca Llabrés, que, fent-se ressò de la llegenda de la Bella dona, ens regali aquesta escultura que, amb el seu vestit esquinçat, ens mena al drama encara present de la violència que pateixen moltes dones. Les dades son esfereïdores: Entre l'any 1995-2008 moriren a l'Estat espanyol 876 dones, víctimes de la violència masclista. Enguany ja són 39 (31 d'agost) les dones assassinades. I encara hi ha qui pensa que aquest no és un problema prioritari...

La Bella Dona, de la llegenda medieval, es troba amb la complicitat de la mare de Déu de Lluc, la qual permet capgirar el final de la història. És per això que aquesta obra ens convida també a invocar aquella imatge de Maria, aquell discurs religiós, que ens permet a les dones avançar, alçar-nos, alliberar-nos de les traves en què ens vol mantenir el patriarcat polític, social i religiós”.

Lloc: Sala d'Exposicions del Santuari de Lluc. Fetxa: Del 4 de Setembre al 9 d'Octubre 2011.

Fotos. Toni Capellà